28 feb Wat zijn superfoods en zijn deze essentieel voor een gezonde levensstijl?
Als je het woord superfoods hoort, klinkt het eigenlijk al fantastisch. Het woord ‘super’ geeft de indicatie alsof je een of ander wondermiddel aan het eten bent. De laatste jaren zijn superfoods dan ook enorm aan populariteit gestegen maar doet het zijn naam eer aan?
Wat zijn superfoods?
Veel superfoods kun je schalen onder de categorie groente en fruit. Er wordt vaak geclaimd dat deze superfoods hoog zouden scoren op het aantal antioxidanten, vitaminen en mineralen waardoor ze gezonder gezonder zouden zijn dan bijvoorbeeld het normale groente en fruit.
Daarnaast mag het woord superfoods door iedereen gebruikt worden. Er is daarom ook geen officiële definitie van superfoods, waardoor de term redelijk vaag blijft. De meest bekende superfoods zijn bijvoorbeeld: gojibessen, rauwe cacao, kokosolie, lijnzaad, hennepzaad, chiazaad, tarwegras en havermout.
De populairste superfoods
Gojibessen
Gojibessen zijn eigenlijk gedroogde bessen die oorspronkelijk uit China komen. Gojibessen bevatten een grote hoeveelheid essentiële aminozuren, antioxidanten en vitamines. In China gebruiken ze het veel om het lichaam in balans te brengen en te versterken. Ze zijn zoet en niet zo prijzig als andere superfoods/voedingssupplementen. Ze zijn heerlijk in je ontbijt of smoothie. De grootste voordelen van de gojibessen zijn dat ze veel vezels bevatten, wat goed is voor je cholesterolgehalte en daarmee je cardiovasculaire gezondheid.
Het versterk het immuunsysteem door de grote hoeveelheden vitamine A & C, die essentieel zijn voor de opbouw van een goed immuunsysteem en het voorkomen van ziekte. Ze zijn gezond, maar toch is het voor sommige mensen beter om gojibessen niet te eten. Goji bessen kunnen namelijk een vervelende werking hebben met sommige medicijnen, waaronder:
- bloedverdunners,
- bloeddruk medicijnen (algemeen)
- diabetes medicijnen.
Als je een van deze medicijnen slikt, raadpleeg altijd een arts voordat je deze toevoegt aan je voedingspatroon.
Cacao
Vele van ons kennen natuurlijk het product chocola. Een van de hoofdbestandsdelen is cacao en wordt vaak als superfood bestempeld. Een van de redenen dat cacao als superfood wordt bestempeld, is omdat het aan een grote hoeveelheid vitamines, mineralen en antioxidanten bevat.
Enkele vitamines en mineralen van rauwe cacao zijn
- calcium
- zwavel
- zink
- ijzer
- koper
- kalium
- Vitamine B1, B2, B3, B5, B9 en E.
Zoals gezegd bevat cacao ook een grote hoeveelheid antioxidanten. Deze antioxidanten heten ook wel flavonoïden. Voedsel wat rijk is aan flavonoïden bied een aantal gezondheidsvoordelen. Het zou goed zijn voor ons hart, verlaagd risico op diabetes type 2 en verhoogd je mentale prestaties.
Dus alle soorten chocola bieden dezelfde gezondheidsvoordelen?
Nee, helaas. Niet alle soorten chocola bieden dezelfde gezondheidsvoordelen. Waarom niet? Tijdens het productieproces gaan er veel flavonoïden verloren. Daarnaast zitten er extra toevoegingen in de meeste chocola, zoals suikers. Dit kan leiden tot een snelle gewichtstoename. Het beste kun je chocola kopen in de puurste vorm of losse rauwe cacaosnippers. Dus je zou kunnen zeggen hoe puurder de chocola is, hoe gezonder.
Kokosolie
Kokosolie is een olie afkomstig van, je raadt het al, de kokosvrucht. Kokosolie wordt veelvuldig gebruikt door influencers. Renske Kroes en Nigella Lawon gebruiken dit vaak in de gerechten die ze koken. Zo zou kokosolie een aantal gezondheidsvoordelen met zich meebrengen waaronder dat het risico op hart- en vaatziekten zou verminderen. Maar kan het zijn gezondheidsclaim waarmaken?
Er zijn 21 studies gedaan om de effecten te zien van kokosolie op het cholesterol in vergelijking met andere oliën. De resultaten geven aan dat kokosolie slechter scoort dan plantaardige olie. Het totale cholesterolgehalte was bij de gebruikers van plantaardige olie, 10 tot 40 mg/ lager dan bij de gebruikers van kokosolie.
Echter is verzadigd vet in je voedingspatroon niet slecht, het gaat om de balans tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren binnen jouw voedingspatroon. Daarom kun je goed af en toe kokosolie gebruiken binnen een gezond voedingspatroon. Zoals gezegd gaat het om balans. Wissel dus regelmatig af tussen verschillende soorten oliën en boter.
Lijnzaad
Een superfood waar je de laatste tijd veel over hoort, is lijnzaad. Lijnzaad is een zaad van de vlasplant. Het is een bruinachtige zaad en wordt meestal gemalen of geroosterd verkocht. Ook wordt hiervan lijnzaadolie geproduceerd. Lijnzaad bevat vele vitamines en mineralen maar ook gezonde vetten en koolhydraten. Zo bestaat lijnzaad uit 42% vet, 29% koolhydraten en 18% eiwitten.
Vetten
Lijnzaad is rijk aan omega 3 vetzuren. Zo bevat lijnzaad het type alfa-linoleenzuur (ALA). Het type omega 3 vetzuur dat belangrijk is voor de gezondheid.
Koolhydraten
Lijnzaad bestaat uit 29% koolhydraten. Hiervan bestaat 95% uit vezels. Vezels zijn in het algemeen goed voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten.
Eiwitten
De laatste 18% van lijnzaad bestaat uit eiwitten. Eiwitten zijn eigenlijk aminozuren. Hoe completer het aminozuurprofiel hoe meer je er profijt van hebt. Lijnzaad bevatten de volgende 2 aminozuren en zijn belangrijk voor het hart en immuunsysteem.
- arginine
- glutamine
Gevaren
Spijsverteringsproblemen
Mensen die niet gewend zijn om een grote hoeveelheid vezels in één keer te nuttigen kunnen problemen ervaren bij het eten van lijnzaad. Kleine klachten treden op zoals een opgeblazen gevoel, gas, buikpijn en misselijkheid. Begin daarom met een kleine dosis van 1 a 2 eetlepels per dag. Verder kan het ook laxerend werken.
Zwangerschap
Lijnzaad bevatten ook fyto-oestrogenen. Deze kunnen op dezelfde manier werken als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Een studie op dieren tonen aan dat lijnzaad een lager geboortegewicht kunnen veroorzaken. Tevens waren er afwijkingen te zien in het voortplantingssysteem van zowel het mannelijke als het vrouwelijk nageslacht.
Een kleine dosis lijnzaad zal immers geen nadelig effect hebben op de zwangerschap. Er wordt wel aangeraden om de inname van lijnzaad te beperken.
Gebruik
Lijnzaad wordt vaak gebruik in bijvoorbeeld het ontbijt. Je kunt hem makkelijk toevoegen bij je brinta, yoghurt maar wordt ook veel gebruikt als topping over je salade of in verschillen bakrecepten.
Hennepzaad
Hennepzaad komt van oorsprong van de hennepplant. Deze hennepplant is van dezelfde plantensoort als bijvoorbeeld Cannabis en Marihuana. Nu denk je misschien:
”Is hennepzaad gevaarlijk?”
Ook in hennepzaad zit een kleine hoeveelheid THC, de werkzame stof van deze plant. Echter is deze hoeveelheid zo klein dat deze te verwaarlozen is. Om je een beeld te geven bevat marihuana ongeveer 5 a 30% THC en hennepzaad ongeveer 0,3%.
Gezond?
Ook hennepzaden zijn gezond. Zo bevat hennepzaad, net zoals lijnzaad, een goede dosis vitamines, mineralen, essentiële vetzuren, eiwitten en vezels. Daarom kun je eigenlijk wel stellen dat hennepzaden gezond zijn. Het draagt bij aan een gezonde spijsvertering, een gezond hart en een gezonde huid.
Gebruik
Hennepzaden zijn van nootachtige smaak en kun je makkelijk toevoegen binnen je voedingspatroon. Je kan het makkelijk toevoegen aan je yoghurt, smoothie, salade of soep.
Chiazaad
Chiazaad komt oorspronkelijk Mexico en wordt ook wel Mexicaanse chia genoemd. Het zijn zwarte zaadjes afkomstig van de Salvia hispanica L. plant.
Chiazaad wordt gezien als een superfood, omdat het vol zit met gezonde vetzuren, eiwitten, voedingsvezels, antioxidanten en mineralen.
Chiazaad bevat veel omega 3 vetzuren wat kan bijdragen aan een gezond hart. Ook bevat chiazaad genoeg ijzer, calcium, vezels en vitamine B. Er wordt geadviseerd om dagelijks 1 eetlepel te eten. Chiazaad kun je makkelijk toevoegen aan je voedingspatroon. Je voegt ze makkelijk toe aan bijvoorbeeld yoghurt, havermout, pudding, groente of als topping in een salade.
Het teveel eten aan chiazaad en dus vezels kan wel nadelen met zich meebrengen. Teveel vezels kunnen namelijk problemen voorzaken zoals: buikpijn, verstoppingen, diarree, een opgeblazen gevoel en gas.
Let op!
Chiazaad heeft een verhoogde kans op verstikkingsgevaar! Droge chiazaden nemen ongeveer 10 a 12 keer hun gewicht in vloeistof op wanneer ze worden blootgesteld aan water. Wanneer je dus chiazaad wilt eten, zorg er altijd voor dat je de chiazaden ongeveer 5 a 1o minuten voor het eten laat weken.
Tarwegras
Tarwegras komt eigenlijk van de meest voorkomende tarweplant genaamd: Triticum aestivum. Tarwegras kun je in verschillende vormen tot je nemen. Zo kan je het bijvoorbeeld drinken in je sap. De welbekende sapjes zijn erg populair. Maar ook is er tarwegraspoeder en tarwegrassupplementen. Maar hoe gezond is het?
Gezond
De reden dat tarwegras als superfood wordt bestempeld is dat het vol zit met vitamines en mineralen. Zo bevat het:
- Vitamine a, b, c, e, k
- ijzer
- magnesium
- calcium
- kalium
- zink
Er wordt ook geclaimd dat tarwegras voordelen met zich mee zouden brengen waaronder gewichtsverlies, vermindering in ontstekingswaarden, lager cholesterol en een betere controle van de bloedsuikerspiegel. Echter is onderzoek hiernaar erg schaars. Meer onderzoek is nodig om ook écht deze claims te maken.
Al met al is tarwegras geen ongezond product, echter zijn er ook andere en misschien wel goedkopere manieren om deze voedingsstoffen binnen te krijgen.
Havermout
Je kan het op verschillende manieren eten zoals bijvoorbeeld een havermoutpap, of je maakt er een lekkere cake van. Havermout is van alle markten thuis. Maar wat maakt havermout zo gezond?
Havermout is een volkoren graansoort. Havermout is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Het is rijk aan vitamines en mineralen die nodig zijn om elke dag goed te functioneren, zoals:
- Mangaan
- Fosfor
- Magnesium
- Koper
- IJzer
- Zink
- Foliumzuur
- Vitamine B1, B3, B5, B6
- Calcium
- Kalium
Verder bevat havermout een goede dosis vezels. Zoals eerder in deze blog aangegeven zijn vezels goed voor de algehele gezondheid. Het is positief voor je stoelgang, verzadiging en helpt het cholesterol- en bloedsuikergehalte te verlagen.
Al met al een gezond product die je makkelijk kunt toevoegen aan je voedingspatroon.
Conclusie
In deze blog heb je kennis kunnen maken met de meest populaire superfoods. Of ze essentieel voor onze gezondheid zijn, is lastig te zeggen. Natuurlijk geven sommige superfoods een aantal bijzondere gezondheidsvoordelen, zeker als je dit gaat vergelijken met andere producten. Echter zijn veel van deze superfoods vrij prijzig. De vraag die je je bij jezelf moet afvragen is dan ook of je die prijs wilt betalen. Vaak zijn er nog andere alternatieven die je ook zou kunnen nemen om aan de juiste voedingsstoffen te komen. Dus je zou kunnen concluderen dat superfoods zeker gezond zijn en sommige wel in het bijzonder, echter zijn ze niet essentieel.