Ontdek de 7 soorten honger

Ontdek de 7 soorten honger

Je hebt er iedere dag mee te maken, het hongergevoel. Je maag die aan het knorren is en schreeuwt naar eten. Maar eigenlijk is er maar één soort honger die erop gericht is om ons lichaam te voeden. Dat is de honger die ik net heb beschreven. Maar vaak reageert ons lichaam op andere soorten honger. Je zal je er misschien wel in herkennen. In deze blog leg ik je uit welke soorten honger er allemaal zijn, waar je ze aan kunt herkennen en hoe je honger de baas kan zijn.

Wat is honger precies?

Honger is het biologische signaal van het lichaam dat het behoefte heeft aan eten. Het wordt veroorzaakt door het hormoon ghreline. Ghreline is een veelzijdig hormoon en is verantwoordelijk voor verschillende functies in het lichaam. Ghreline staat voornamelijk bekend als het hongerhormoon. Ghreline wordt geproduceerd in de maag en uitgescheiden wanneer de maag leeg is. Het komt dan in je bloedbaan terecht en beïnvloed de hypothalamus. De hypothalamus is onderdeel van het limbisch systeem van je hersenen en is een zeer belangrijke klier, omdat het de dominante hormonale systemen aanstuurt. Bijvoorbeeld behoeftes als emoties, honger, dorst, slaap en seks.

Ben je aan het afvallen. Dan kan je gherlineniveau een belangrijke factor zijn. Deze is namelijk hoger dan normaal, omdat je minder eet dan je gewend bent. Je lichaam kan dus vaker een gevoel gaan krijgen van een hongergevoel.

Leptine

Leptine is het hormoon dat wordt geproduceerd door jouw eigen vetcellen. Leptine verteld jou namelijk wanneer je verzadigd bent, en dus genoeg hebt gegeten. Je kan je voorstellen dat deze twee hormonen, leptine en ghreline continue met elkaar aan het werken zijn om jouw honger te vervullen.

Als je kijkt naar de oermensen, waar wij vanaf stammen, dan zijn deze twee hormonen perfect voor ons. Het helpt ons tegen uithongering en beschermd ons tegen overeten.

Nu je weet waar honger vandaan komt, zijn er ook nog andere triggers die honger en of trek kunnen opwekken. In deze blog leg ik je deze uit.

Lichaamshonger

Dit is échte honger. We hebben het net gehad over de hormonen ghreline en leptine.. De cellen in het lichaam geven aan welke soort voeding ze nodig hebben. De signalen zijn bijvoorbeeld duizelig zijn, last hebben van een lage bloedsuiker en je voelt je een beetje slap.

Maaghonger

Bij maaghonger rammelt je maag en voel je leeg aan, dit noem je maaghonger, dit moet je niet vergelijken met een knorrende maag. Een knorrende maag is namelijk een combinatie van een lege maag en het samendrukken van je darmen. Je maag en darmen zijn namelijk continu bezig om eten te verteren en vooruit te stuwen. Het geluid wat hiervan afkomt, is het knorrende geluid wat je hoort.

Maar goed maaghonger, waar waren we?

Maar wanneer heb je maaghonger? Voel hoe je maag voelt. Is je maag echt leeg? Bedenk voor jezelf hoe lang het geleden is dat je hebt gegeten. Is dat tot 4 uur geleden? Dan is het zeker maaghonger wat je voelt. Een normale warme maaltijd zal er 3 uur over doen om je maag te verlaten. Heb je wat vetter gegeten, dan zal het iets langer duren. Maaghonger is echt honger, het is een teken dat je iets moet eten. Kies dan voor een gezond en voedzame maaltijd.

Ooghonger

Dit herken je vast wel. Dit wordt opgewekt door het zien van eten of door andere te zien eten. Bijvoorbeeld bij het zien van tv-reclame, of eten dat bij de kassa ligt. Op dat soort momenten zijn spreekwoordelijk je ogen groter dan je maag en krijg je spontaan trek. Dit gaat vaak gepaard met het eten van ongezond voedsel.

Neushonger

Stel je loopt door de stad en je ruikt de heerlijke zoete geur van oliebollen. Je begint meteen te watertanden en je lichaam krijgt meteen zin in die oliebol. Dit noemen we neushonger. Supermarkten spelen hier zeer slim op in. Herken je wel eens dat je de supermarkt inloopt en dat de geur van vers afgebakken brood door de zaak gaat?

Dit doen ze namelijk expres. Grote kans dat jij alleen al door de geur, je honger krijgt en dus meer eten gaat kopen. Geur speelt daarom ook een hele belangrijk rol bij voeding. Geur staat vaak ook in verbinding met herinneringen. Als jij eten ruikt wat je bijvoorbeeld vroeger altijd kreeg bij opa en oma, grote kans dat je die geur herinnert aan dat moment. Een fijne herinnering dus, de kans dat jij nu zin krijgt om dit voedingsproduct te eten is nu vele male groter.

Mondhonger

Vast en zeker herkenbaar voor veel mensen, mondhonger. Af en toe gewoon zin hebben om iets in je mond te hebben. Maar ook een mogelijke trigger voor over eten. Je buik zit allang vol, maar toch blijf je eten. Om zo maar meer en meer te proeven, te kauwen en vaak ook om maar iets in je mond te hebben uit verveling. Mondhonger is een van de sterkste, maar ook de minst bekende honger om te (over)eten.

Het eten van eten geeft een bepaalde eetervaring, namelijk:

  1. Het proeven van smaken.
  2. Het ervaren van mondgevoel, dus texturen en substanties.
  3. Beweging van het kauwen.

Mondhonger kan je dus veel genot geven, maar let wel op de volgende factoren:

Dooreten

Dat je vaak wil blijven dooreten, komt voor een groot gedeelte door je brein. Je maakt een stofje aan in je hersenen (dopamine) dat je een genot geeft op het moment van eten. Zo kan bijvoorbeeld chocola ervoor zorgen dat jouw dopamine levels met 1,5 keer stijgen. De fabrikanten weten daar goed op in te spelen, door de producten zo lekker mogelijk te maken.

In de oertijd was calorierijk voedsel niet vanzelfsprekend en was het technisch gezien handig om veel te eten. Zo moesten we in die tijd overleven. Maar je hersenen denken dus nog steeds zo. Eten om te overleven. Echter hoeven we er nu niet voor te jagen maar kun je op iedere hoek van de straat eten vinden en zelf bestellen.  Het is bijna onmogelijk om je daar helemaal voor af te sluiten.

Stresskauwen

Kauwbewegingen kunnen een rustgevende werking hebben op je emotie. Je kauwt dus letterlijk je spanning weg. Vaak ben je hier niet bewust van en kauw je onbewust de spanning weg. Vaak denk je dan dat je zin hebt om te eten maar daadwerkelijk wil je iets in je mond hebben om de spanning weg te kauwen.

Een manier om te kijken of je hier last van hebt is om een moment voor jezelf te nemen en te kijken of je op dit moment stress ervaart. Kijk daarna eens na je eetpatroon van de laatste dagen. Is deze afwijkend van wat ‘normaal’ is?

Hoofdhonger

Met hoofdhonger kies je vaak voor eten met je hoofd dan dat je naar je lichaam luistert. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je altijd om 12 uur eet, maar nu geen honger hebt maar toch kiest om te eten. Of dat je je afvraagt hoe gezond jij vandaag niet wel hebt gegeten en dat er stiekem toch een beloning voor je inzit, vaak is dit ongezond eten. Kies vaker om naar je lichaam te luisteren!

Hart honger

Bij harthonger is de honger gebaseerd op emotie. Denk maar eens aan die keer dat je je verdrietig, boos of eenzaam voelde. Voor een deel is emotie-eten aangeleerd en begint het al bij je opvoeding. Ben je gevallen en heb je pijn, dan kan het zo maar zijn dat je ouders vroeger je eens snoepje gaf tegen de pijn. In je brein ontwikkel je dus een connectie tussen pijn en verdriet met eten. Of misschien kreeg je wel na iedere goede prestatie op school een snoepje of een bezoekje aan de McDonald’s. Grote kans dat je na iedere goede prestatie nu iets lekkers gaat opzoeken omdat je denkt dat je dit verdient hebt.

Tips tegen honger

Nu je weet welke soorten honger er zijn, kun je jezelf bewust maken wanneer je weer een keer in zo een situatie zit. Denk eraan dat wanneer je aan het afvallen bent, het niet altijd te betekenen heeft dat je honger moet hebben. Daarom kan ik me heel goed voorstellen dat de verleiding dan groot is om toch wat te gaan eten. Hieronder een aantal tips die ik zelf regelmatig gebruik om honger tegen te gaan.

  • Eet meer eiwitten
  • Drink voldoende water
  • Eet volkoren producten
  • Eet meer producten waar vezels inzitten
  • Eet meer gezonde vetten
  • Eet meer volume
  • Eet meerdere keren op een dag
  • Eet zonder afleiding
  • Eet op vaste tijdstippen
  • Haal geen zogenoemde trigger foods in huis

Handtekening email MV_PT (Danielle)