De 5 voordelen van sporten tijdens de zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap

De 5 voordelen van sporten tijdens de zwangerschap

Fit zijn is iets wat belangrijk is voor je gezondheid en zeker wanneer je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. Veel vrouwen hebben daarvoor vragen over sporten tijdens de zwangerschap.

Elk mens is anders wat ook betekent dat elke zwangerschap anders is. Het is daarom belangrijk dat iedere vrouw een goede evaluatie moet ondergaan voordat bepaald kan worden welke sportactiviteiten je mag doen tijdens de zwangerschap. Wij adviseren daarom ook om altijd contact op te nemen met de huisarts, fysiotherapeut, oefentherapeut of verloskundige.

In het algemeen geldt zolang er geen medische complicaties zijn, wordt er 30 minuten of meer aan matige lichaamsbeweging per dag aanbevolen.

Dit betekent dat wanneer je zwanger bent, de wekelijkse beweegnorm kan aanhouden:

150 minuten matig intensief bewegen en 2 keer per week spierversterkende oefeningen doen

In deze blog geef ik je de 5 voordelen van sporten tijdens de zwangerschap, zodat je je zwangerschap niet als excuus hoeft te gebruiken om niet te bewegen. Gebruik het als motivatie om juist te gaan bewegen.

Je raakt minder snel buiten adem

Tijdens de zwangerschap verbruikt je lichaam meer zuurstof. Dit komt door de toenemende metabole behoefte van de groeiende uterus, foetus en de placenta. De zuurstof in rust neemt volgens onderzoek 20% toe, naarmate de zwangerschap vordert.

Daarnaast krijgen de longen steeds minder ruimte door de groei van je baarmoeder. Dit zorgt ervoor dat longcapaciteit afneemt, wat ervoor zorgt dat je sneller moe wordt

Door training en beweging kun je ervoor zorgen dat je VO2max wordt vergroot. Hoe hoger je VO2max ligt, hoe beter het lichaam in staat is om de ingeademde zuurstof om te zetten in energie.

Uit onderzoek blijkt dat je de VO2max het beste kunt trainen door vier keer in de week 35 tot 45 minuten te trainen op intensiteit van 90 tot 100%. Ondanks dat je hiermee je VO2max traint heeft trainen op lagere intensiteit ook een positieve invloed.

Je slaap beter

Veel zwangere vrouwen slapen slecht. Je hebt te maken met een dikkere buik, je hormonen springen alle kanten op en je maakt je zorgen over van alles. Toch is slaap tijdens de zwangerschap erg belangrijk. Een slechte nachtrust kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. En dit kan weer effect hebben op de gezondheid van je baby.

Gelukkig kan sporten ervoor zorgen dat jouw slaap verbeterd wordt. Sporten zorgt er namelijk voor dat je sneller in slaap valt. Denk maar eens aan die intensieve workout die je laatst in de avond hebt gehad. Je hebt je lichaam op de proef gesteld en dat heeft tijd nodig om te herstellen. Dit doe je in je slaap.

Je hebt minder last van stress

Tijdens een zwangerschap komt er een hoop op je af. Ondanks dat je waarschijnlijk blij bent dat je zwanger bent, neemt dit ook vaak onzekerheden met je mee.

Zou ik wel een goede moeder zijn?

Hebben wij alles goed geregeld voor de baby?

Hebben wij het financieel gezond voor de komst van de baby?

Het is dus logisch dat je enige vorm van stress ervaart. Dit komt vaak nog bovenop alle ongemakken die je ervaart tijdens de zwangerschap zoals bijvoorbeeld stemmingswisselingen.

Stemmingswisselingen zijn vaak het gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam. Tijdens de zwangerschap is er namelijk een stijging in je oestrogeen en progesteron die voor die stemmingswisselingen zorgen. Toch moet je blij zijn dat dit hormoon actief is tijdens de zwangerschap. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat je baby zo veilig en optimaal mogelijk kan ontwikkelen.

Een ander voordeel is dat wanneer je gaat sporten het stofje serotonine wordt aangemaakt. Serotonine, ook wel bekend als het gelukshormoon. Serotonine zorgt ervoor dat je vrolijk wordt en je stress verminderd.

Sporten tijdens de zwangerschap

 

Je hebt minder kans op bekkenbodem problemen

De bekkenbodemspieren verliezen tijdens de zwangerschap en bevalling hun spanning en stevigheid. Dit kan vervelende klachten veroorzaken. zoals bekkeninstabiliteit. De bekken vormen een ring die als het ware uit drie botdelen bestaan. Bij bekkeninstabiliteit bewegen de botten van je bekken teveel. Je zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je gewrichten en gewrichtsbanden soepeler worden, waardoor de rekbaar worden.

Door het soepel worden van de banden en gewrichten en de extra druk op je bekken kan het voorkomen dat de botdelen in de bekken gaan schuiven. Als de spieren eromheen dan niet sterk genoeg zijn, krijg je dus last van bekkeninstabiliteit.

Naast bekkeninstabiliteit hebben ook veel vrouwen te maken met zwangerschapsincontinentie. Ook dit komt doordat de bekkenbodemspieren minder sterk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de incontinentie ervoor zorgt dat vrouwen eerder stoppen met sporten. Maar wanneer de bekkenbodemspieren getraind worden tijdens de zwangerschap, worden de klachten minder. Het is dus belangrijk dat je tijdens de zwangerschap deze spieren extra aandacht geeft, zodat je minder kans hebt om deze klachten te ontwikkelen tijdens de zwangerschap.

De bevalling gaat gemakkelijker en je bent sneller fit na de bevalling

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap gemakkelijker bevallen dan vrouwen die niet sporten tijdens hun zwangerschap. Tevens is het herstel na de zwangerschap sneller. Let wel op dat je de eerste 6 tot 8 weken rust pakt, afhankelijk van hoe de bevalling is gegaan. Hoe fit je ook bent, je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Kleine wandelingen kunnen bijvoorbeeld wel.

Tot slot.

Na het lezen van deze blog weet je hoeveel voordelen het sporten tijdens de zwangerschap je geeft. Belangrijk om te vermelden is wel dat iedere zwangerschap is en dat je je goed laat adviseren en begeleiden door mensen die er kennis van hebben. Voordat je gemotiveerd aan de slag gaat tijdens de zwangerschap hier nog de voordelen op een rij:

  1. Je raakt minder snel buiten adem
  2. Je slaapt beter
  3. Je hebt minder stress
  4. Je hebt minder kans op bekkenbodem problemen
  5. De bevalling gaat een stuk makkelijker en je bent sneller fit na de bevalling

Handtekening email MV_PT (Davy)