10 tips voor een slanke barbecue

10 tips voor een slanke barbecue

Op een mooie zomeravond kan de barbecue weer tevoorschijn komen. Wat is er gezelliger dan buiten met je familie of vrienden allerlei hapjes te eten? Gelukkig zijn gegrilde groenten, vlees en vis ook heel geschikt als je op je lijn wilt letten. Met onderstaande tips stel je zo gegarandeerd een gezonde slanke barbecue samen!

slanke barbecue

1. Stil je trek

Het duurt wel even voordat je een barbecue opstookt en op de juiste temperatuur is. Ondertussen krijg je steeds meer trek en snaai je het ene na het andere stokbroodje met kruidenboter. Vanaf nu gaan we dit anders doen: neem voordat je gaat barbecueën alvast een tussendoortje dat de ergste trek stilt, bijvoorbeeld wat yoghurt of neem een voorgerechtje met fruit zoals meloen. Dan is het makkelijker om je in te houden tot het vlees klaar is.

2. Neem iets mee

Ben je uitgenodigd voor een barbecue en bang dat er voor jou weinig gezonds te vinden zal zijn? Neem zelf fruit en salades mee.

”Zo ben je niet alleen attent, maar ook verzekerd van een gezonde optie!”

3. Mager vlees

Op een barbecue wordt vlees net zo bereid als op een grill, dus daar is niets mis mee. Wat je op de barbecue legt is wel van belang. Kies bij voorkeur voor magere vleessoorten of gevogelte zoals varkensfricandeau, varkenshaas, biefstuk, entrecote, runderlapjes, kipfilet, kalkoenfilet. (Marineer het vlees van tevoren, zodat het ook lekker is zonder vet sausje erbij). Snijd vetrandjes weg en verdeel grote lappen vlees in kleine stukken, zodat je een bescheiden portie kunt nemen. Bewerkte vleeswaren zoals gehaktballetjes, hamburgers, braadworsten en hotdogs bevatten onnodig veel vet. Je kunt bijvoorbeeld wel zelf hamburgers maken van mager rundergehakt.

4. Kies vis

Ook vis kan prima op de barbecue. Je kunt een vis in zijn geheel grillen of er een pakketje van maken. Combineer een stukje vis met kruiden en groenten en leg het op een stuk aluminiumfolie. Vouw de folie dicht tot het een pakketje wordt en leg dit op de barbecue. Kies weer voor magere vissoorten, bijvoorbeeld; tonijn, schol, tong, tilapia, inktvis, pangasius of garnalen en gamba’s.

5. Salades

Kant-en-klare (huzaren)salade bevat meestal aardig wat mayonaise, maar salades die je zelf bereidt, kun je zo caloriearm maken als je wilt. Ook worteltjes, stukken paprika, cherrytomaatjes, komkommer, bleekselderij en bloemkoolroosjes met een dipsaus op yoghurtbasis knabbelen lekker weg.

10 leuke recepten van salades bij een slanke barbecue

6. Veel groenten

Gegrilde groenten zijn lekker en bevatten weinig calorieën. Door stukken paprika, champignon, ui, tomaat aan een takje rozemarijn te rijgen, maak je een kleurrijke groentespies. Je kunt ook denken aan fruitspiesjes met aardbeien, stukken appel en peer. Of vul een pakketje van aluminiumfolie met je favoriete groenten en kruiden. Mais, courgette en aubergine kun je ook los op de barbecue leggen.

7. Eén bord

Als je aan het afvallen bent, schep je natuurlijk geen drie keer op tijdens de avondmaaltijd. Waarom zou je dat bij een barbecue ineens wel doen? Vul één keer je bord met verschillende groenten, een paar stukjes vlees of vis, wat aardappeltjes of bruin stokbrood en een salade en laat het daar dan bij. Neem geen ijs als toetje maar wat vers fruit en je hebt behoorlijk afval proof gegeten.

8. Slanke sausjes

Over het algemeen zijn rode sauzen minder vet dan witte. Kies dus eerder voor ketchup, curry of barbecuesaus. Deze zijn tegenwoordig ook te verkrijgen met minder suikers. Je kunt ook zelf sauzen en dips maken op basis van yoghurt, zoals tzatziki en knoflooksaus. Wil je toch wat mayonaise, kies dan voor een lichte variant zoals de fritessaus van Remia bijvoorbeeld.

9. Drink water

Tijdens een barbecue ben je veel langer aan het eten dan je normaal doet. Ongemerkt drink je ook de hele avond en gaat er de nodige frisdrank of alcohol doorheen. Kies voor zero frisdrank of beperk je tot één glas wijn zodat je toch een klein beetje mee kan doen en stap daarna over op water, dan bespaar je jezelf die extra calorieën weer.

10. Overslaan

Veel extraatjes die bij een barbecue op tafel staan zijn juist caloriebommen. Denk bijvoorbeeld aan sauzen, huzarensalade met mayonaise, kruidenboter, frietjes, gebakken aardappelen en alcoholische versnaperingen. Een wijntje of biertje erbij en een ijsje na. Je kent het vast wel!

Juist door deze extraatjes over te slaan, kun je barbecueën zonder schuldgevoel.”

 

Met sportieve groet,

Handtekening email MV_PT (Michael)